-33%

Vorige Artikel 13 van 13 Volgende

De Fuisseaux Baudour Roomstel

€ 15,00 € 10,00 (inclusief 21% btw)
Voorraad 1 stuk

Frans suikerpot en melkkan van voor 1918 van het merk 'De Fuisseaux Baudour'.

Afemtingen melkkan 12 cm. hoog en breedte 8 cm

suikerpot breedte en hoogte 10 cm.

 

De geschiedenis van 'De Fuisseaux Baudour' begint in in 1834 in het plaatsje Baudour, België.

De porseleinfabriek werd verkocht aan François Declercq, die direct aan de slag ging en vele eet- en koffie/thee serviezen, vazen, kaarsendovers, enz. ontwierp met de kenmerkende gekartelde randen in zijn vormgeving.
In 1845 gaat hij een samenwerking aan met de advocaat Nicolas De Fuisseaux. Met het kapitaal dat deze inbracht, kochten ze de gronden op bij de fabriek, waarin zich bruikbare grondstoffen bevonden.

Nicolas De Fuisseaux
In 1847 stopte François de samenwerking en werd Nicolas de volledige eigenaar van de fabriek, inmiddels genaamd 'Manufacture de Porcelaine de Baudour'. Er zou veel gaan veranderen: patenten werden verworven om de ovens op kolen te laten werken en om goud op porselein toe te passen, en hij kocht het andere deel van de oorspronkelijke fabriek waar hij vuurvaste produkten ging produceren.

Na het overlijden van Nicolas, nam zijn vrouw Eleonore het bedrijf over. Zij verworf patenten voor het maken van een betere samenstelling van het 'deeg' voor de vuurvaste produkten en voor het maken van isolatoren.
Daarnaast haalde ze zeer bekwame kunstenaars en technici naar de fabriek, wat leidde tot een prijs op de tentoonstelling in Parijs in 1867.

Eleonore overleed in 1881 en werd toen werd zoon Fernand volledig eigenaar.

Fernand bracht de fabriek enorm tot bloei en ontving talrijke onderscheidingen. De productie werd uitgebreid met poppenhoofdjes. In 1911 nam zijn zoon Charles Creyson de fabriek over

In 1927 fuseerde De Fuisseaux met de Société Anonyme des Pavillons.  In 1934 nam De Société Céramique Belge, 'Cerabel', de fabriek over. In 1977 werden zij vergenomen door de Société NGK, die zich uitsluitend richtte op de productie van hoogspanningsisolatoren. Het bedrijf werkt nu onder de naam NGK Ceramics Europe NV., onderdeel van NGK Insulators, LTD.

 

Aanbieding

© 2017 - 2020 de meesterbloem | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel